Zorgverzekering

Goede zorg kost veel geld, de kosten voor onze zorg nemen dan ook jaarlijks toe. Een simpel consult bij de huisarts kan al snel meer dan 40 euro kosten, zonder eventuele medicijnen. De kosten voor een ziekenhuisbezoek liggen zelfs vele malen hoger. Een goede verzekering is dus erg belangrijk.

Voor welke zaken ben ik verzekerd?
De zorgverzekering bestaat uit twee delen, een basisverzekering en aanvullende verzekeringen. De basisverzekering is wettelijk verplicht gesteld door de overheid. Dit is gedaan omdat de kosten voor medische ingrepen kunnen oplopen tot vele duizenden of tienduizenden euro’s. Om te voorkomen dat mensen in financiële moeilijkheden raken door deze kosten is een verzekering verplicht gesteld. In de basisverzekering zitten basisdiensten als huisarts, spoedeisende hulp en ziekenhuisbehandelingen. In de aanvullende verzekeringen kunt u kiezen voor bijvoorbeeld een tandartsverzekering of fysiotherapie.

Wat is zorgtoeslag?
U bent verplicht een basisverzekering af te sluiten. Als u weinig inkomen heeft kunt u van de overheid een tegemoetkoming krijgen in de kosten van uw zorgpremie. U ontvangt dan elke maand een bijdrage op uw rekening gestort. Afhankelijk van uw inkomen kan deze bijdrage oplopen tot wel 70% van uw basisverzekering. U ontvangt geen extra zorgtoeslag voor aanvullende verzekeringen. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om uw zorgtoeslag te gebruiken voor uw zorgpremie. Als u langere tijd geen zorgpremie voldoet zult u een verplichte verzekering opgelegd krijgen door de overheid. U betaald hiervoor dan een hogere premie doordat uw premie verhoogd wordt met een bestuurlijke boete. Uw zorgtoeslag zal in dat geval worden ingehouden.