Sparen met variabele rente

Sparen met variabele rente is het sparen zoals we van oudsher gewend zijn. Uw geld staat op uw betaalrekening of een spaarrekening maar u kunt er altijd over beschikken. Het bedrag dat langer dan drie maanden op uw rekening gestaan heeft als positief saldo wordt gebruikt als bedrag om uw rente op te baseren.

Er zijn geen afspraken over de hoogte van dit bedrag net zoals er geen afspraken zijn over de hoogte van het rentepercentage. U krijgt bij deze vorm van sparen een relatief lage rente. Echter bent u wel vrij om over het geld te beschikken. U kunt dus naar hartenlust geld opnemen of juist extra bijstorten zonder dat er kosten in rekening gebracht worden.

Als u voornemens bent het geld voor langere tijd niet te gebruiken kunt u beter kiezen voor bijvoorbeeld sparen tegen vaste rente of doelsparen, u ontvangt hier dan namelijk een hoger rentepercentage over. Het is dan echter niet meer mogelijk om tussentijds geld op te nemen.

Sparen met variabele rente is de meest eenvoudige manier van sparen, u hoeft er namelijk niets voor te doen. Zodra u positief saldo heeft ontvangt u hier automatisch rente over. Deze wordt bijgeschreven op dezelfde rekening. Sparen met variabele rente is vaak de eerste kennismaking met het sparen. Op jeugdrekeningen wordt vaak een hogere rente gegeven tot de leeftijd van 12 jaar om het sparen te stimuleren. Zo leert men op jonge leeftijd al om te sparen.