Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is een vrij complexe hypotheek die vaak afgesloten wordt in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. Net als de aflossingsvrije hypotheek lost u bij een spaarhypotheek gedurende de gehele looptijd niet af op de hypotheek. Uw maandelijkse betaling wordt in een spaarfonds gestort waar u rente over zult ontvangen.

Hierdoor zal er dus een vermogen opgebouwd worden die elke maand toe zal blijven nemen door de samengestelde rente die u ontvangt. U zult dus rente over rente krijgen. Aan het einde van de looptijd zal de gehele spaarsom vrij komen ten behoeve van uw hypotheekschuld. Uiteraard bent u tot die tijd wel rente verschuldigd aan de bank over de hypotheeksom.

Het is belangrijk om een spaarhypotheek regelmatig te laten controleren om te zien of uw maandelijkse storting voldoende is voor het gewenst bedrag. Mocht dit namelijk niet zo zijn dan zult u aan het einde van de looptijd een restschuld over houden die u in eerste instantie zelf zult moeten financieren. Heeft u de middelen niet dan kunt u hier eventueel een nieuwe hypotheek voor afsluiten, de rente voor deze nieuwe lening zal echter niet fiscaal aftrekbaar zijn.

Hierdoor zal het maandbedrag dus aanzienlijk hoger kunnen uitvallen. Om dit te voorkomen is het mogelijk om extra stortingen te doen in uw spaarfonds. Als u na het afbetalen van de hypotheeksom nog geld over blijft houden is het mogelijk dit bedrag uit te keren. U zult hier dan echter wel belasting over moeten betalen.