Opstalverzekering

Bij het afsluiten van verzekeringen voor uw eigen woning is de opstalverzekering een van de meest belangrijke verzekeringen. Weliswaar is de kans op schade aan uw opstal relatief klein, de gevolgen en schadeposten zijn echter des te groter. Een opstalverzekering is dus zeker geen overbodige luxe.

Waarvoor ben ik verzekerd?
Een opstalverzekering dekt uw opstal, het gebouw waarin u woont. U kunt hierbij denken aan zaken als een gevel en de ruiten. Schade aan uw opstal kan ook bestaan uit scheuren in uw muur, kapotte leidingen door uw woning of zelfs beschadigingen aan de fundering van uw woning. Hoe ver de dekking strekt is afhankelijk van uw eigen wensen en de aard van uw woning. Zo heeft het voor een appartement bijvoorbeeld weinig zin om de fundering te verzekeren.

Verschillen met een inboedelverzekering
Zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering zijn verzekeringen die u afsluit voor een woning. Toch zijn er belangrijke verschillen, u doet er dan ook verstandig aan beide verzekeringen af te sluiten. Uw inboedelverzekering dekt uw inboedel, objecten die in uw woning aanwezig zijn zoals uw meubilair, elektronische apparatuur en bijna alles wat er in een woning thuis hoort. Een opstalverzekering dekt echter uw woning zelf, het gebouw waarin u woont. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld uw gevel, veranda of kozijnen. Daarnaast bent u ook verzekerd voor bijvoorbeeld barsten of breuken in buitenmuren als gevolg van natuurgeweld. Mocht er bij inbraak schade aan uw woning ontstaan zoals bijvoorbeeld geforceerde ramen of deuren is dit ook gedekt door de opstalverzekering.