Maximale lening

De vraag hoeveel u kunt lenen laat zich helaas niet makkelijk beantwoorden. Er zijn enkele rekenhulpjes online te vinden die een schatting kunnen maken. Een betrouwbaar concreet antwoord krijgen is echter lastiger omdat we hiervoor naar meerdere zaken moeten kijken. U moet hierbij denken aan zaken als uw inkomen, uw uitgaven, uw overige schulden, kredieten en het doel van uw lening.

In het kort is de vuistregel altijd dat hoe meer risico de kredietverstrekker loopt, hoe hoger het rentepercentage dat u zult moeten betalen en vervolgens hoe hoger de rente die u moet betalen, hoe minder u kunt lenen. Als er bijvoorbeeld een vorm van onderpand (onroerend goed of waardepapieren) aanwezig is dan zal de bank u bijvoorbeeld al meer kunnen lenen.

De vorm kan ook van invloed zijn, een doorlopend krediet kunt u immers keer op keer gebruiken terwijl een persoonlijke lening bijvoorbeeld na aflossen niet opnieuw opgenomen kan worden. Een persoonlijke lening met een looptijd van twee jaar is bijvoorbeeld ook een groter risico van een persoonlijke lening die al binnen een maand afgelost wordt.

U kunt de bank vaak overtuigen door een bepaald onderpand te verstrekken. U kunt hierbij denken aan een woning, bedrijfspand of zelfs een werkgeversverklaring. In een werkgeversverklaring geeft uw werkgever aan welk dienstverband u heeft en welk inkomen u hieruit ontvangt.

Dit geeft de bank de zekerheid dat u over voldoende inkomsten beschikt. Als u precies wilt weten wat u maximaal kunt lenen moet u dus beginnen bij het bepalen van welke soort lening u wenst, aan de hand hiervan kunt u namelijk een eerste indicatie krijgen door een van de vele online rekenhulpen te gebruiken.