Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek wordt vaak gebruikt door mensen die wat later op de huizenmarkt starten. Bij een lineaire hypotheek neemt de maandlast gedurende de looptijd af. Dit bedrag bestaat uit twee delen, een deel aflossing en een deel rente over het resterend bedrag.

Doordat u elke maand een deel aflost neemt de rente af. U zult gedurende de looptijd dus zien dat u steeds minder aan rente betaald waardoor de maandlast dus lineair af zal nemen. Als u verwacht in de toekomst over minder inkomsten te beschikken omdat u bijvoorbeeld minder wilt gaan werken of misschien zelfs met pensioen zult gaan is de lineaire hypotheek een perfecte hypotheekvorm die zich prima zal aanpassen aan de wijziging van uw inkomen.

Bij een hypotheek volledig in deze hypotheekvorm is er na de looptijd geen restschuld meer u bent dan dus volledig en hypotheekvrij eigenaar van de woning. Doordat er geen restschuld is en de aflossing tevens maandelijks plaatsvindt is dit een van de minst risicovolle hypotheekvormen voor zowel uzelf als de hypotheekverstrekker.

Hierdoor is het in sommige gevallen goed mogelijk om een lager rentetarief te onderhandelen. Nadeel is echter wel dat u niet optimaal gebruik maakt van de hypotheekrente aftrek doordat u aflost. Door uw aflossing neemt de hoofdsom namelijk af en ook de rentekosten nemen af.

In sommige gevallen wordt deze hypotheekvorm dan ook niet of niet volledig aangeraden. Het is dan ook verstandig om deze hypotheekvorm goed te bespreken met uw adviseur en hierbij ook andere hypotheekvormen in aanmerking te nemen. Het is natuurlijk ook mogelijk om slechts een deel van de hypotheek in deze vorm te nemen en een ander deel bijvoorbeeld als spaarhypotheek.