Krediethypotheek

Als u denkt aan een hypotheek denkt u waarschijnlijk meteen aan het kopen van een woning. Logisch, bijna alle hypotheken die we kennen worden gebruikt om de aankoop van een woning te financieren. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Het recht van hypotheek betekend namelijk alleen dat er een zekerheid gegeven is aan de bank voor een lening.

Als u niet of niet op tijd betaald kan de bank haar recht van hypotheek gebruiken en uw woning verkopen. Het is dus mogelijk om uw woning als onderpand te gebruiken voor een geldlening. U kunt dit bedrag vervolgens vrij en naar eigen zingeving spenderen. De krediethypotheek heeft verder de eigenschappen van een doorlopend krediet.

U heeft dus altijd beschikking over een bepaald bedrag maar u bent pas rente verschuldigd als u dit bedrag ook daadwerkelijk opneemt. Het bedrag blijft beschikbaar dus ook al lost u dit bedrag af kunt u dit later weer opnieuw opnemen. Het rentepercentage voor een hypotheekkrediet ligt lager dan bij een normaal doorlopend krediet.

Dit heeft te maken met het onderpand dat u de bank als zekerheid kunt bieden. Doordat het bedrag niet per definitie gebruikt wordt ter financiering van een woning is de rente niet fiscaal aftrekbaar. Mocht u niet op tijd betalen dan kan de bank besluiten het onderpand te verkopen om vervolgens uit de opbrengsten de lening af te lossen. Mocht er na het aflossen van de lening nog een resterend bedrag zijn in uw voordeel of nadeel wordt dit met u verrekend.