Kopen op afbetaling

Steeds meer en meer zien we advertenties met teksten als ‘nu kopen en pas volgend jaar betalen’ of kreten als ‘betaal in 10 termijnen zonder extra kosten’. Het wordt dan ook een trend om te kopen op afbetaling of uitgestelde betaling. U kunt het gewenste product direct bezitten zonder ervoor te hoeven betalen.

Erg handig als u op het moment zelf even de financiële ruimte niet heeft maar een prachtige aanbieding niet mis wilt lopen. Bij veel elektronica winkels is het al mogelijk om elk gewenst product op afbetaling te kopen. U vult een formulier in en hoort meteen of uw aankoop geaccepteerd wordt of niet.

Het is zelfs mogelijk om na afbetaling nogmaals een product op afbetaling aan te schaffen zonder dat u een nieuwe aanvraag hoeft te doen. Bij veel merkdealers is het zelfs gebruikelijk dat u een auto op afbetaling kunt kopen zonder dat u rente hoeft te betalen over het eerste jaar. Als u het volledige aankoopbedrag dus binnen een jaar afgelost heeft betaald u geen extra kosten.

Mocht u er langer over doen dan wordt er wel rente in rekening gebracht. De rente die u betaald is afhankelijk van het product dat u koopt, zo betaald u bijvoorbeeld voor een auto aanzienlijk minder rente dan u voor een televisietoestel zult betalen. Dit komt ook doordat de aanbieders van het product vaak een deel van de kosten voor eigen rekening nemen omdat ze meer klanten kunnen krijgen door afbetalingsregelingen aan te bieden.