Hoeveel kan ik lenen

Het antwoord op de vraag hoeveel u kunt lenen hangt af van tientallen factoren. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om hier meteen een concreet en betrouwbaar antwoord te geven. We kunnen wel vertellen welke factoren van invloed zijn. Allereerst is dat natuurlijk uw inkomen, hoe meer inkomsten u heeft hoe meer u zou kunnen lenen.

Uw vaste lasten zijn ook belangrijk, zaken als huur, alimentatie en andere lasten die elke maand terugkomen worden op uw inkomen in mindering gebracht. Het doel voor uw lening is ook van belang. Zo zal men bijvoorbeeld sneller een lening kunnen krijgen voor een auto dan voor een vakantie. De looptijd van een lening is ook een belangrijke factor, wilt u per maand een vast bedrag aflossen of wilt u voor langere tijd beschikbaarheid hebben over een geldbedrag? Dit zijn zaken die invloed hebben op het rentetarief dat u aangeboden kunt krijgen.

Hoe hoger de rente, hoe minder u kunt lenen. De logische verklaring hiervoor is dat u bij een lagere rente minder kosten heeft dan bij een hogere rente. Tot slot is uw huidige financiële situatie ook van doorslaggevende betekenis. Heeft u bijvoorbeeld meerdere schulden of negatieve registraties staan dan wordt het moeilijker een hoog bedrag te lenen.

Uitzondering op alle regels kan zijn dat u reeds bestaande leningen wilt oversluiten. Door meerdere leningen over te sluiten naar één lening kunt u lagere maandlasten realiseren. Omdat deze leningen nu al afgesloten zijn kan het zijn dat u voor dit doel meer kunt lenen dan normaliter toegestaan zou zijn. Voorwaarde is dan wel dat de andere leningen afgelost moeten worden.