Banksparen voor pensioen

Zelfstandig ondernemers hebben vaak geen pensioenfonds of pensioenopbouw. Dit kan ervoor zorgen dat er vanaf een bepaalde leeftijd een flinke daling in het inkomen zal komen. Om dit te voorkomen sparen veel ondernemers zelf voor een goede oudedagsvoorziening. Door maandelijks een bedrag opzij te zetten hopen ze het vermogen op latere leeftijd te kunnen consumeren.

Een goede intentie, echter loopt dit in de praktijk niet altijd zoals men verwacht had. De fiscus kijkt namelijk met u mee en belast zowel het vermogen als het rendement. Hierdoor blijft er dus steeds minder van het spaarpotje over. Weliswaar wordt er door de jaren heen wel rente ontvangen over het opgebouwd vermogen. Echter zal er door inflatie anderzijds steeds minder koopkracht overblijven.

Veel ondernemers kiezen dan ook voor banksparen voor pensioen. In deze constructie kunt u de bijdrages voor uw pensioen fiscaal verrekenen met uw opbrengsten. Hierdoor wordt het dus aantrekkelijker om te sparen voor uw oude dag zodat u ook dan zelfstandig kan blijven. Het vermogen dat u opbouwt wordt ook niet belast als vermogen. U bent dus vrij om een spaarpot te maken om in rust uw oude dag zelfstandig door te kunnen komen.

Het is niet mogelijk om tussentijds geld op te nemen van uw pensioenrekening. Deze rekening is namelijk geblokkeerd en zal pas vrijkomen vanaf de AOW gerechtigde leeftijd. U kunt vanaf dat moment maandelijks een bedrag opnemen. Dit bedrag ontvangt u bovenop uw AOW uitkering en is vrij besteedbaar. U bent over deze bedragen wel inkomstenbelasting verschuldigd.