Annuïteitenhypotheek

Een annuïteiten hypotheek is een hypotheek met een vast bruto maandbedrag. Dit maandbedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. De eerste jaren van de hypotheek zal het maandbedrag grotendeels uit rente bestaan en slechts een minimaal deel uit aflossing. Hierdoor heeft u in de beginjaren dus een lage netto maandlast dankzij de hypotheekrenteaftrek.

Dit kan erg handig zijn voor jongeren die starten op de arbeidsmarkt. Geleidelijk aan verandert de samenstelling van het maandbedrag naar grotendeels aflossing en slechts een minimaal deel rente. De netto maandlast zal dan aanzienlijk hoger liggen. We gaan er dan van uit dat zaken als inflatiecorrectie, hoger inkomen en stijgende waarde van de woning tegen het einde van de hypotheek deze kosten kunnen compenseren.

In de praktijk wordt er echter veel geld misgelopen door ondoordacht voor deze hypotheekvorm te kiezen. Het is zeker aan te raden goed te overleggen met uw hypotheekadviseur of dit de juiste keuze voor u en uw situatie is. Da annuïteitenhypotheek wordt vaak gezien als een gulden middenweg tussen de kosten voor de overheid en de opbrengsten voor de burger.

In de beginjaren geniet de burger namelijk van hypotheekrente aftrek om zo een woning te kunnen betalen. Naarmate de jaren verstrijken zal er een hoger inkomen moeten zijn. Vanaf dat moment is de hypotheekrenteaftrek echter al afgenomen en hoeft de overheid dus minder te investeren.

Ook voor de hypotheekverstrekkers is de annuïteitenhypotheek een populaire hypotheekvorm doordat de gehele schuld afgelost wordt gedurende de looptijd. Hierdoor is de kans op ongewenst betaalgedrag aanzienlijk minder.